Overvåker testanlegget til Vattenfall

fullsizeoutput_1303

Cautus Geo overvåker testanlegget til svenske Vattenfall i Älvkarleby, nord for Stockholm. Der bedrives forskning spesielt på betong og løsmasser rettet mot vannkraftindustrien.

Älvkarleby testdemning som Cautus Geo overvåker, er en løsmassedam som er konstruert i et samarbeid mellom blant andre Luleå Tekniska Universitet og Vattenfall. Dammen har en lengde på 25 meter og en bredde på 15 meter og er konstruert inne i et betongbasseng som er fire meter dypt.

– Oppdraget er en anerkjennelse av oss og våre løsninger. Det er fint å jobbe med forskningsbaserte prosjekter med universitetsmiljøer i Sverige som er et interessant marked for oss, sier Atle Gerhardsen i Cautus Geo.

Løsmassedammen er bygd opp på lignende måte som løsmassedemninger generelt. Den er med andre ord konstruert med flere lag, som regel med de fineste massene inn mot kjernen og grovere lag utover.

Hensikten med oppdraget Cautus Geo utfører, er å forske på hva som skjer inni, under og rundt en demning over tid og hvordan den og omgivelsene reagerer på ulike belastninger.

Utstyr for overvåking:

  • 3 ulike inklinometre av type SAAV, 50 mm målesegment, plassert på vannside, midt på demningen og på luftsiden.
  • SAAV 250 mm gir svært god nøyaktighet på deformasjoner i et x,y,z koordinatsystem.
  • Piezometere måler vanntrykket og er spredt plassert i de forskjellige lagene og høyder inne i demningen.

​Andre aktører er også inne i prosjektet hvor det i tillegg utføres målinger av forhold som tøyning langs bunnen av demningen.