Cautus Geo tidslinje

Skredsikrer fylkesveier i Telemark
Cautus Geo vinner kontrakten for skredsikring av Tinnsjøveien og Lauvjuv i Telemark for fem år. Her fra kontraktsignering i Skien i august med Audun Langelid (fra venstre) og Vegard Stensrød fra fylkeskommunen og Ragnhild Lie og Lars Krangnes fra Cautus Geo.
Ny utvikler på laget
Programvareingeniør Lars van der Lee (27) med master fra NTNU og jobberfaring fra bl.a. BWT Alpine Formula One Team går inn i ny stilling som utvikler.
Elsykkel på næroppdrag
Cautus Geos første elsykkel tas i bruk sommeren 2023. Den er spesialrigget med egen vogn tilpasset utrykning til oppdrag i nærområdene i Oslo og Bærum. Rask, smidig og miljøvennlig.
Utvider med to nye
Cautus Geo vokser. 1. august øker vi bemanningen med to nye i to nye stillinger. Anders Brekkenes (27, til høyre på bildet) ansettes som feltteknikker og Øyvind Molund (58) som logistikkansvarlig.
Ny teknologi varsler steinsprang
Catus Geo har tatt fram verdensledende teknologi for overvåkning og varsling av snøskred og steinsprang. Den er testet ut på Mannen sist vinter. – Gir nye muligheter, sier utviklingssjef Lars Krangnes.
Passer på hodeskaller fra middelalderen
1000 år gamle hodeskaller, skjeletter og beinrester utenfor Domkirken i Stavanger overvåkes av Cautus Geo.
KlimaGrunn: Halverte utslipp
Arbeidet i KlimaGrunn har lyktes. Innovasjonspartnerskapet rapporterer halverte utslipp fra grunnstabilisering i leire.
Instrumenterer ny E6-tunnel
Cautus Geo skal instrumentere den nye Bergåstunnelen på E6 Helgeland. Der ble arbeidet stanset i desember 2022. Årsken var overraskende løsmasser inne i fjellet. Etter instrumenteringen kan arbeidet starte opp igjen etter påsken 2023. Tunnelen skal stå klar i 2025.
Første salgssjef ansatt
Cautus Geo ansetter selskapets første salgssjef. Inn i stillingen kommer Kim Lindmark. Han er på plass fra 1. mars 2023.
Overvåkning for Sporveien
Cautus Geo overvåker T-banesporet på Lambertseter stasjon. Der skal OBOS bygge et større bygg for næring og bolig. Entreprenør er Consto. – Det handler om sikkerhet for passasjerer og togvogner, sier Sporveien.
Gjør bekkeinntak smart
Cautus Geo gjør Vossatrauet smart med sensorteknologi og innsynsløsningen Cautus Web. Det første leveres til Rogaland fylkeskommune.
Oppdrag på bybanen
Cautus Geo har løst overvåkning av Haukeland stasjon og løsmassetunnel under kirkegård som begge inngår i det fjerne byggetrinnet for Bybanen i Bergen. Oppdragene startet høsten 2021 og ble avsluttet nær ett år senere.
Sikrer fylkesvei i Nordland
Cautus Geo skal skredsikre Beisfjordveien i Nordland med radar. Anlegget skal være montert innen 1. februar 2023.
Åpner nytt lokalkontor
Cautus Geo åpner sitt andre kontor på Vestlandet. Det skal ledes av Ove Steinestø. Han er nytilsatt og kommer fra Multiconsult.
Ny rammeavtale med NIKU
Cautus Geo har vunnet ny rammeavtale med NIKU for «miljøovervåkning av kulturlag», som samarbeidspartner med Cowi. Avtalen erstatter en tidligere rammeavtale som løp fram til høsten 2022.
Ny kontrakt: Snøskredsikring
Cautus Geo vant kontrakten for å skredsikre Heggtveitjuvet i Tokke kommune. Nytt radarbasert system for å overvåke, varsle og stenge trafikken skal settes i drift høsten 2022.
Ny på laget
Lars Petter Sundve (42) er ansatt som prosjektleder i nyopprettet stilling innenfor overvåkning og varsling av snøskred, ras- og steinsprang.
Påviste mikroplast
Cautus Geo har utvidet bruken av smarte sensorer i prosjektet SensorTUNNEL. Det er et pilotprosjekt med Statens vegvesen og NIVA for et nytt, sensorbasert system for overvåkning av tunnelvaskevann. I prosjektet har sensorene målt stoffer og miljøgifter som ikke kan måles direkte.
Etablerer kontor i Nord-Norge
Cautus Geo satser i Nord-Norge. Landsdelkontor er opprettet i Tromsø. Det skal ledes av geolog Håvard Hind. Han er fra byen og kjenner landsdelen godt.
Styrker toppledelsen
Ny stilling i Cautus Geo som CFO opprettes. Inn i stillingen kommer Odd-Willy Kleiven Berg (37). Første arbeidsdag er 1. juni.
Landets første radarovervåkning av steinsprang
Cautus Geo har etablert radarovervåkning av steinsprang på Andøya. Ny teknologi er igjen tatt fram av Cautus Geo. Nordland fylkeskommune står bak pilot- og verifiseringsprosjektet. I løpet av de første dagene detekterte systemet flere steinsprang. Ett skred nådde riksvei 7702 som går på vestsiden av Andøya.
Ny i Cautus Geo
Cautus Geo vokser videre. Alexandra Emhjellen går inn i nyopprettet stilling som prosjektingeniør og geolog.
Overvåker grunnen for ny E18
Cautus Geo skal overvåke grunnen for ny E18/Vestkorridoren. 179 poretrykksmålere, på strekningen fra Lysaker til Ramstad, skal sende sanntidsdata til Cautus Web som varsler om endring i poretrykk og grunnvann som kan gi setningsskader på bygg og infrastruktur.
Store steg i KlimaGrunn
Arbeidet i KlimaGrunn bærer frukter. – Vi har tatt store steg, sier prosjektleder for leverandørene Tonje Eide Helle. Målet er store kutt i CO2-utslipp. Til høsten kommer nye svar.
Styrker med leder for feltarbeid
Geolog Sigmund Brekke Langelid går inn i nyopprettet stilling som leder for feltarbeid.
Utvider og styrker
Eskil Bradley har sin første dag i nyopprettet stilling som produktsjef. Han kommer med internasjonal erfaring fra teknologibransjen og går inn i ledergruppen.
Ny toppsjef i Cautus Geo
Odd Sverre Østlie overtar som administrerende direktør i Cautus Geo. Han blir selskapets andre toppsjef siden starten i 2009.
Får nye eiere på laget
Cautus Geo får ny partner på eiersiden. Inn kommer private equity-fondet Equip. Målet er å bygge et internasjonalt teknologiselskap. Lars Krangnes, Vegard Svendgård og Atle Gerhardsen fortsetter som ledere og minoritetseiere i selskapet.
FoU for virtuelle sensorer
Sammen med Statens vegvesen og Norsk institutt for vannforskning deltar vi på pilotprosjekt for utvikling av virtuelle sensorer. Målet for prosjektet er sensorbasert overvåkning av tunnelvask med sanntidsinformasjon til publikum.
Overvåker nytt fjellparti
Fjellpartiet Tussafoten på 1100 meter over Øvre Eidfjord kan bli satt på lista til Norges vassdrags og energidirektorat for kontinuerlig overvåkning. Vi monterte utstyr for å starte kontinuerlig overvåking på fjellpartiet høsten 2021.
Sporovervåkning i Oslo
Installering av kontinuerlig overvåkning av T-banesporet tett på Fyrstikkbakken i Oslo.
Styrker laget på miljø
Martine Berg-Jensen med master i miljøovervåkning og naturforvaltning styrker Cautus Geo-laget innenfor miljøovervåkning, FoU- og innovasjonsaktiviteter. Hun kommer fra stilling som senior fagrådgiver i Igaidi.
Utvider laget
Cautus Geo er i vekst. Nå utvides laget. Torgrim Soterud (28) er ansatt i en helt ny stilling. Han tiltrer 1. september i år.
Nytt oppdrag på Follobanen
Cautus Geo har fått nytt oppdrag på Follobanen med å sikre en ny byggegrop og betongtunnel. Vi har fartstid på anlegget siden 2016 da vi etablerte automatisk overvåkning på Innføring Oslo S. På Ski stasjon har vi etablert automatisk overvåkning av spor og stasjonsbygningen. Målinger rapporteres i sanntid via Cautus Web.
Test i stor skala
Tre år med laboratorietester og mye teknologiutvikling for det EU-utviklede overvåkingssystemet for vannkvalitet skal ut på storskalatest. Utviklingen startet i 2018 med tilskudd fra EUs Horizon 2020-program, Fast Track to Innovation. Prosjektet ledes av CTO Lars Krangnes i Cautus Geo.
Sikrer kulturminner fra middelalderen
Kulturminner fra middelalderen under Stavanger domkirke skal bevares «in situ», altså der de ligger. Cautus Geo har installert overvåking i krypkjelleren. Kulturminnene kan gi svar på flere store spørsmål i middelalderforskning, sier NIKU.
Overvåker snøskred på Island
Cautus Geos nyutviklede radar for varsling av snøskred er eksportert til Island. – Oppdraget på Island bekrefter vår posisjon som en ledende teknologiaktør, sier Lars Krangnes. Anlegget er installert på Flateyri. To skredløp overvåkes.
Overvåker grunnvannet på Espa
Cautus Geo overvåker grunnvannet på Espa i Stange. Bak står Bane NOR, som skal bygge ny tunnel på Dovrebanen. Overvåkingen skal sikre at ingen mister drikkevannet. Faller grunnvannet skal tiltak settes inn.
Egne strømningsmålere
Cautus Geo øker satsingen på miljøovervåking og investerer i egne strømningsmålere. Målerne kartlegger spredningsveier. Rekkevidden på målerne er opptil 90 meter.
Rekordår etter vekst på miljø
Automatisk overvåking av vann- og miljø har på få år blitt et betydelig område og bidrar sterkt til nytt rekordår i 2020. Bak ligger oppbygging av kompetanse, nye systemer og nytt utstyr. Antall prosjekter er vokst fra to i 2017 til 30 i 2020.
Utvider lokalene på Lysaker
Cautus Geo overtar hele førsteetasjen i Arnstein Arnebergsvei 28 på Lysaker. Selskapet øker fra 600 til 900 kvadratmeter etter utvidelsen. Utvidelsen er resultat av sterk vest.
Med i KlimaGrunn for å kutte utslipp
Cautus Geo er med i KlimaGrunn. Arbeidet startet opp i 2020. Målet er å kutte klimagassutslippene. Det kan gi nye metoder i grunnarbeid for bygge- og anleggsbransjen. Selskapene i prosjektgruppa består i tillegg av Multiconsult, Norcem og Argeo. Oppdragsgiver er Statens vegvesen, Bane NOR og Statsbygg.
Lanserer nyutviklet radar
Cautus Geo har lansert en nyutviklet radar for snøskredsikring med automatisk overvåking, varsling og stenging av vei. Den nye radaren er tatt i bruk for rassikring av riksveg 15 i Lom. Radaren er testet ut gjennom to år på Mannen i Romsdalen.
Utvider på IoT
IoT-området har hele tiden vært sentral for Cautus Geo. 1. desember ble satsingen på IoT ytterligere styrket. Da kom Vidar Bratlie (25) inn på laget i en nyopprettet stilling
Første oppdrag i Finland
Overvåking av kulturminner fra middelalderen i Åbo, som er en av Finlands seks middelalderbyer. For oss er det vårt første oppdrag i Finland. For Finland er dette det første sensorprosjektet med automatisk kulturovervåkning.
Nytt oppdrag på Follobanen
Cautus Geo har hatt oppdrag på Follobanen siden 2016, siden da er grunnforholdene på «innføring Oslo S» overvåket. Nå handler det om å overvåke spor og stasjonsbygning på Ski.
Styrker satsingen på IoT
Cautus Geo setter større fart på IoT-satsingen gjennom en ny utvidelse. Elektro- og automasjonsingeniør Henning Lindseth ansettes i nyopprettet stilling.
Overvåker Bryggen i Bergen
Overtatt overvåkingen av Bryggen i Bergen sammen med Cowi. Der er kulturminner som i 40 år har stått på UNESCOs verdensarvliste. De første sensorene ble installert rundt år 2000. Nå er alt overtatt av Cautus Geo, som også har etablert ny instrumentering.
Lanserer nye dataloggere
Cautus Geo lanserer tre nye dataloggere. De bygger på CL1-loggeren fra 2014. En av de nye er en smart økonomimodell. Den drives av internbatteri og er utviklet som skreddersøm for bygg- og anleggsbransjen.
ISO-sertifisering
Cautus Geo sertifiseres for kvalitet og ytremiljø med ISO 9001 og ISO-14001. Sertifiseringen omfatter forskning og utvikling, rådgiving, tjenester og salg av utstyr innenfor miljø og geofagene.
Overvåker Torvbyen
Cautus Geo har montert prismer titalls meter oppe i kirkespiret på domkirken som del av overvåkning av Torvbyen i Fredrikstad. 19 sensorer (krakkmetere, strekkmålere) er montert inne i kjøpesenteret og 22 prismer som gir 3D-formasjon med totalstasjon er montert ute.
Miljøovervåkning på Langøyene
Vi etablerer fem målebøyer med turbiditetsmålere på ulike dyp. På øyene og utenfor iverksettes omfattende miljøprosjekt. Målet er at øyene igjen åpnes for badende sommeren 2022. Overvåkningen pågår til november 2021.
Drift fra hjemmekontorer
Cautus Geo AS følger myndighetenes råd for å bekjempe Covid-19. Drift skjer fra hjemmekontorer. Målet er å unngå smittespredning.
Utvider og styrker
David Allin Benton er ansatt i nyopprettet stilling. Han får særskilt ansvar for å klargjøre utstyr før det skal brukes i felt.
Radar stengte riksveien før raset i Lom
I 2014 satte vi opp landets første automatiske radarbaserte system for snøskreddeteksjon med automatisk varsling og stenging av vei Norge. Tidlig om morgenen tirsdag 25. februar gikk et stort snøskred over riksvei 51 i Lom. Systemet fungerte som det skulle. Trafikken ble stoppet med rød lys før snømassene feide over riksveien og også knuste radaren som varslet skredet.
Satser på el-bil
Anskaffer vår første helelektriske varebil. Bak ligger hensyn til miljø og bærekraft. Tas i bruk for oppdrag på bygge- og anleggsplasser sentralt på Østlandet.
Nye lokaler
Cautus Geo flytter inn i nye, større og moderne lokaler i Arnstein Arnebergsvei 28 på Lysaker 1. desember. Selskapet er i vekst og har behov for større plass.
Jubileum
1. august 2019: Cautus Geo fyller 10 år.
Cautus Geo er blitt et av Europas ledende firma innen automatisk monitorering av geofarer, konstruksjoner, klima og miljø. Selskapet har vokst fra å være et firma med fokus på geotekniske målesystem til å dekke ulike fagområder som geoteknikk, geologi, geodesi, miljøfag, vann, snø, IT, elektronikk og programvareutvikling.
Cautus Geo har satset stort på forskning og utvikling, hatt en nysgjerrighet for ny teknologi, nye målemetoder og tilgrensende forretningsområder.
Cautus Geo er av de aller mest solide virksomhetene med AAA-rating hos Bisnode/D&B.
Laks og tunell i Bjørvika
Cautus Geo overvåker trykk og vannkvalitet under utbygging av Museumsutstikkeren. Utbygger vil ha kontroll på trykkbelastningen for Operatunellen og sikre levekårene for laks og sjøørret.
Oppdrag på Bane NOR-prosjekter
Cautus Geo får oppdrag på flere av Bane NORs prosjekter. Oppdragene innebærer blant annet poretrykk- og deformasjonsovervåking på Follobanen, Vestfoldbanen, Eidsvoll sør og Moss.
Investerer i bakkebasert InSAR
Cautus Geo investerer i bakkebasert InSAR (radarmåling fra satellitt) for overvåking av Stavbrekkfonna. Med målesystemer som laserskanner, bakkebasert InSAR, multibeam, totalstasjoner, GNSS-utstyr og flere droner for fotogrammetri, tilbyr Cautus Geo noe av det råeste utstyret som er tilgjengelig for kartlegging av naturfarer og konstruksjoner.
Verdens lengste automatiske deformasjonskabel
I Gilhusbukta utenfor Drammen etableres nytt land. Området er viktig for fugl og fisk. En dreneringsmetode skal gi rask utnyttelse. Utfyllingen er nøye kontrollert. Cautus Geo har installert det som trolig er verdens lengste automatiske deformasjonskabel på hele 330 meter med måling hver meter. SAAF system på en samlet lengde på nesten en kilometer overvåker setning.
«Fast Track to Innovation»
Cautus Geo rykker vi opp i «Champions League» innen innovasjon og utvikling, sier Innovasjon Norge om tildeling av EU-midler fra EUs Horisont 2020. Cautus Geo er et av to firma i Norge som vi får godkjent sin «Fast Track to Innovation» søknad. EU gir med det støtte til utviklingen av en ny type vannsensor som måler pesticider i sanntid.
Overvåkning av kulturminner
Cautus Geo blir tildelt rammekontrakt for overvåking av kulturminner i Norge de neste årene. Med prosjektet blir selskapet involvert i spennende og nye typer overvåking av for eksempel ulike kulturlag langt under dagens bakkenivå.
Første snøskredsovervåkning med geofon
Cautus Geo vinner sitt første snøskredovervåkingsprosjekt med geofon ved Rv37 ved Tinnsjøen i Telemark. Systemet er trådløst. Det skal raskt detektere snøskred og stenge Tinnsjøveien med trafikklys og bommer.
Verdens nordligste
Vi etablerer et av verdens nordligste automatiske overvåkingssystem med totalstasjon på Ny-Ålesund på Svalbard. Systemet brukes til å måle stabiliteten på VLBI-antenne til Statens Kartverk.
Økt distribusjon utover Norge
Vi leverer et stort antall SAAF (målesystemer for deformasjoner langs målekabel) fra Measurand og er en av de største distributørene av systemet «world wide».
Utvider kartleggingstjenestene
Vi styrker oss. Det gjør at vi nå både kan gjøre kartlegging og deformasjonsanalyse ved bruk av multibeam, laserskanner og fotogrammetri fra drone.
Overvåkningsprosjekt Rv13
Deler av anleggsområdet i forbindelse med utbygging av ny Rv13, Jobergtunellen, glir ut i Granvinsvatnet. Cautus Geo blir engasjert til å overvåke grunnforhold og stabilitet etter utglidingen og gjenoppbyggingen av veien.
Oppstart vårt største F&U-prosjekt
Vi starter opp vårt største F&U prosjekt. Navnet på prosjektet er “Continuous pesticide sensing in the environment”, forkortet CoPs. Prosjektet er støttet av EU og Forskningsrådet. Målet er å utvikle et system for automatisk og løpende måling av en rekke ulike pesticider (kjemiske midler) med rapportering i sanntid.
Nytt kontor i Telemark
Cautus Geo etablerer enda ett lokalkontor. Denne gang i Kviteseid Telemark.
Oppstart på Follobanen
Condotte er hovedentreprenør. Senere overtok Bane NOR som oppdragsgiver for Cautus Geo på innføring Oslo S. Prosjektet utvikler seg til å bli stort. Etter hvert inneholder det overvåking av grunnforhold, konstruksjoner under oppføring, eksisterende bygg og jernbane.
Oppstart utbedring av Rv13
Oppstart utbedring av Rv13 ved Deildo i Ullensvang, på trekningen mellom Odda og Kinsarvik i Hardanger. Vi etablerer ulike systemer for overvåking av fjellpartier. Det blir ganske omfattende, blant annet med strekkstag, totalstasjon, brehullsensorer og Cautus Web.
Arbeid på Veslemannen
En del av fjellet Mannen begynner å bevege på seg. Området får navnet Veslemannen. Cautus Geo bidrar med måleutstyr for kartlegging og overvåking av også denne delen av fjellpartiet.
Kontor i Drammen
Etablerer enda ett avdelingskontor. Denne gang i Drammen.
Prosjekter Bispevikaområdet
Cautus Geo vinner stadig flere grunnovervåkningsprosjekter i Bispevikaområdet.
E134 prosjektet i Telemark
Oppstart av E134 prosjektet i Telemark. Cautus Geo bidrar med mye overvåking av grunnforhold.
Starter med miljøovervåking
Vi starter med miljøovervåking og tilbyr et bredt spekter av miljøsensorer og robuste målebøyer egnet for Nordiske forhold. I oktober får Cautus Geo i oppdrag å miljøovervåke Kadettangen. Oppdraget innebærer også automatiske setningsmålinger.
Avdelingskontor på Voss
Cautus Geo starter avdelingskontor på Voss. Det gjør at vi styrker vår tilstedeværelse på Vestlandet.
Første automatiske snøskredradar i Norge
Vi starter opp to prosjekt med overvåking av snøskred ved bruk av vår snøskredradar. Systemene etableres i Lom i Gudbrandsdalen og på Utladøla i Sogn. Begge prosjektene inkluderer automatisk stenging av vei. Disse prosjektene er de første automatiske snøskredovervåkingsprosjektene i Norge ved bruk av radar.
Utvikler vår egen poretrykksensor
Vi utvikler vår egen poretrykksensor spesielt egnet for nordiske forhold. Denne sensoren blir de neste årene mye brukt i en rekke ulike prosjekt i Norge.
Utviklingen av CL1 datalogger
Vi starter utviklingen av vår CL1 datalogger. Den skal vise seg å bli brukt i veldig mange av Cautus Geo sine prosjekter de neste årene.
Utbygging av Bjørvikaområdet
I 2013 starter en storstilt utbygging av Bjørvikaområdet. Cautus Geo er med på det første prosjektet i midten av 2013. Det er starten på en rekke år med overvåking av grunnforhold og konstruksjoner i området.
Vår første snøskredradar
Starter utvikling av vår første snøskredradar. De første testene gjennomføres på senvinteren 2013.
Overvåkingsprosjekt
Vi starter opp et av våre største overvåkingsprosjekt av grunnvann langs den nye Vestfoldbanen mellom Larvik og Porsgrunn. Prosjektet inkluderer automatisk overvåking av grunnvannstand med data på web i nær sanntid visualisert på Cautus Web.
Prosjekter i Sverige
Vi vinner våre første prosjekter i Sverige og instrumenterer flere dammer både i Nord- og Sør-Sverige. Prosjektene er for noen av Sverigest største dameiere. De omfatter overvåking av deformasjon med både strekkstag og totalstasjon, vannivå og måling av klima og temperaturendringer i konstruksjonen.
Første instrumentering ved bruk av SAAF-systemet
I Trondheim bygges Strindheimstunellen og på Bakklandet skal prosjektet starte tunnelen i et område med leire og lite fjell. SAAF-systemet blir brukt for å overvåke deformasjon i fjellet over påhugget.
Lanserer T4D Web
Vi laserer T4D Web som er Trimbles web-baserte monitoreringsprogramvare. Amerikanske Trimble er verdens største leverandør av kart og oppmålingsutstyr som GPS og totalstasjoner. T4D Web blir brukt verden over av Trimble sine kunder.
Distributør av nytt overvåkingssystem
Cautus Geo blir distributør av et nytt overvåkingssystem fra Measurand i Canada. Systemet skal vise seg å bli veldig mye brukt verden over og ikke minst i Norge.
Nytt kontor
Vi flytter til nye kontorer i Nydalen, Oslo.
Avtale med Trimble
Inngår avtale med programvareselskapet og en av verdens ledende produsenter av posisjoneringsutstyr, amerikanskeide Trimble, som er store på Saas (skytjenester for bruk innen områder som samferdsel, overvåkning, GNSS og landbruk). Avtalen gir kommersialisering av Cautus Web.
Cautus Web på Vestlandet
Cautus Web blir tatt i bruk hos Åknes-Tafjord IKS som er ansvarlig for å overvåke de største og mest utsatte fjellskredpartiene på Vestlandet.
Trimble på Åkneset
Oppgraderer totalstasjonsløsningen med en ny Trimble 58 long range på Åkneset. Vi administrerer da det største GNSS-nettverket (teknologi som bruker satelitter) for deformasjonsovervåking i Nord-Europa.
Munin
Utvikler dataforvaltningsprogrammet Munin. Det er starten på det som senere blir Cautus Web, et modulbasert system som gir brukeren riktig informasjon i sanntid fra ulike sensorer og instrumenter.
Laser på Mannen
Cautus Geo etablerer et laserovervåkingssystem på fjellet Mannen i Rauma kommune. Tre lasere ble satt opp og var operative før 1. november. Senere skulle Mannen bli et av de mer omfattende og komplekse prosjektene for selskapet.
GNSS instrumentering av Nordnesfjellet
Et omfattende prosjekt som blir et av de aller største GNSS-nettene for naturfareovervåking i verden. Cautus Geo installerer 18 GNSS-enheter på Nordnesfjellet i Kåfjord. Fjellet er ett av fire i Norge som er under kontinuerlig overvåking, mest kjent er Åkneset og Mannen.
Overvåking av Åkneset
Cautus Geo tar over ansvaret for instrumentering og overvåkingen av Åkneset. Oppdraget og systemet er bredt omtalt i det anerkjente fagtidsskriftet for geodesi, American Surveyor.