Radar stengte riksveien før raset i Lom

Her går skredet. Få minutter senere er hele dette området begravd av store snømasser.Også radaren ble tatt av snøskredet 25. februar i Lom.
Her går skredet. Få minutter senere er hele dette området begravd av store snømasser.Også radaren ble tatt av snøskredet 25. februar i Lom.

Radarvarsling stoppet trafikken på riksvei 51 i Lom tidlig på morgenen tirsdag 25. februar. Kort tid etter feide enorme snømasser over riksveien. Også radaren ble tatt av snøskredet. 

Cautus Geo etablerte radarovervåkingen i Vikedalen i Lom i 2014. I vinter har anlegget varslet snøskred to ganger tidligere.

– Det var to mindre ras. Ingen av dem var store nok til at de nådde riksveien. Tirsdag morgen var raset mye større. Det ser vi også på bildene som radarsystemet tok av raset, sier Lars Krangnes.

Systemet i Lom var det første automatiske radarbaserte systemet for snøskreddeteksjon med automatisk varsling og stenging av vei i Norge, da det ble etablert av Cautus Geo for fem år siden.

– Radaren fungerte som den skal. Trafikken ble stoppet med rødt lys før snøskredet nådde veien. Det er slik det skal fungere, sier Lars Krangnes.

Lokalavisa Fjuken var først ute med nyheten om at radarvarslingen fungerte som den skulle, og sørget for at veien ble stengt før snøskredet feide over riksveien.

Snøskredet ble utløst ti minutter over syv tirsdag morgen. Da detekterte radaren skredet. Det startet oppe i fjellsiden, cirka 1800 meter fra radaren som sto plassert ved riksveien. Også radaren ble tatt av de store snømassene som kom med skredet ved Knutstugu i Vikedalen, to–tre kilometer vest for Lom.

Fem anlegg totalt

Cautus Geo har etablert fem overvåkingsystemer for rasutsatte veier. I tillegg til anlegget i Lom, som tirsdag ble tatt av snøskredet, er disse veiene overvåket:

  • Tinnsjøveien i Telemark. Overvåket siden 2018. Geofonbasert system med automatisk varsling og stengning med lys og bom.
  • Utladøla i Sogn. Overvåket siden 2016. Radarbasert system med automatisk stengning med lys.
  • Gudvangen (fylkesvei 241). Geofonbasert system med automatisk stengning med lys. Etablert fra i vinter.
  • Stavbrekka – varsling av glideskred over den vinterstengte veien til Geiranger over Strynefjellet. Hensikten er å fremskynde sommeråpning av veien som overvåkes med InSAR-radar.