Overvåker bygging av ny bru over Trysfjorden

20191016_103720

Cautus Geo overvåker grunnen under bygging av den nye brua over Trysfjorden. Cautus Web analyserer fortløpende data fra grunnen under de nye brufundamentene.

Byggingen av brua er startet. Cautus Geo installerte utstyr i oktober. I fire år skal utstyret overvåke eventuelle bevegelser dypt nede i fjellgrunnen.

534 meter

Trysfjordbrua blir en av fire lengre bruer på den nye E39 mellom Kristiansand og Mandal. Brua blir 534 meter lang. Den får en seilingshøyde på 60 meter og blir et landemerke. Brua blir også en klar forbedring for trafikantene som skal slippe den lange veien rundt Trysfjorden og den krevende Trybakken på vinterstid.

Byggestart

Byggingen av brua er i gang. I fire år skal utstyret overvåke mulige bevegelser i fjellgrunnen.

Instrumentene er installert fra bakkenivå og ned til dybder på 20–25 meter, der fundamenteringene for Trysfjordbrua etableres.

Norconsult har stått for prosjekteringen av nye E39 fra Kristiansand-vest til Mandal-øst.

Trygghet

-Det er ikke spesielt utfordrende grunnforhold, men eventuelle bevegelser under fundamentene som står i vannkanten på begge sider av fjorden, vil være kritisk. Vi vil ha dokumentasjon og trygghet. Om det mot formodning skjer noe i grunnen, vil vi ha varsling umiddelbart, sier geolog Øyvind Dammyr i Norconsult.

AF Gruppen har totalentreprisen på prosjektet. Byggherre er Nye Veier. Prislappen er 4,7 milliarder kroner, eks mva.

Nye E39 fra Kristiansand til Mandal blir på nær to mil. Den får fire felts motorvei for 110 kilometer timen. Høsten 2022 skal veien åpnes for normal trafikk. Da er det bygget tre planfrie kryss, fem tunneler og fire lengre bruer.

Utstyr for overvåking:

  • To SAAV borhullsinklinometer.
  • Cambell cr 800 datalogger med trådløs kommunikasjon.
  • Cautus Web for analyse og visning av data.